Muziek en dementie

Muziek brengt mensen tot leven, muziek haalt herinneringen naar boven en muziek verbindt. Daarom zijn muziek en dementie een hele goede combinatie. Mensen die dementeren kunnen erg afwezig en verward zijn. Ze kunnen in een staat van depressie raken, omdat ze zelf nog nauwelijks iets onthouden en weinig herkennen. Zo raakt iemand in een isolement en dat is ook erg deprimerend. Herinneringen van vroeger kunnen mensen met dementie weer laten opleven. Het is een moment van herkenning en daarmee gelijk een moment van vreugde en blijdschap. Muziek inzetten voor mensen met dementie is daarom volgens vele wetenschappers een goed idee.

BartN Trainingen kan u als zorgmedewerker een workshop muziek in de zorg aanbieden. Een expert in dementie en muziek zal u (en uw collega’s) inzichten en handvatten geven voor het zelf toepassen van muziek in uw werk. Probeer het ook en wie weet wat het allemaal kan opleveren voor iemand met dementie in uw omgeving!

Waarom muziek inzetten in de zorg?

Onderschat niet de kracht van muziek bij dementie. Muziek is namelijk één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Ook als iemand al ver heen is, kan muziek wat losmaken bij dementerende mensen. Muziek op zichzelf kan al herkend worden, maar muziek kan daarnaast allerlei herinneringen oproepen waardoor iemand met dementie dankzij het horen van bepaalde muziek heldere momenten kan hebben. Dat is ongelooflijk fijn voor de cliënt in kwestie, maar ook voor familie, andere naasten en zorgpersoneel.

Heeft u interesse in het ontdekken van de combinatie van dementie en muziek en de positieve gevolgen hiervan? Met muziek in de zorg kunt u als cursist inzicht krijgen in de werking van het dementerende brein en hoe muziek effect kan hebben op dit brein en dus het welbevinden van de cliënt. Het gevolg van muziek bij dementie is dat u als verzorger beter kunt communiceren met de cliënt. De communicatie tussen zorg en patiënt kan aanzienlijk verbeteren dankzij muziek bij dementie. Dit zal de cohesie bij de bewoners van een kleinschalige woonvorm ook verbeteren.

Over BartN Trainingen

BartN Trainingen verzorgt trainingen, cursussen en workshops voor mensen die werken met mensen – professioneel, als vrijwilliger of privé. En dat doen wij nét even anders. Met onze diverse soorten trainingen kunt u zich ontwikkelen om uw werk in het vervolg nog beter te doen. Onze trainingen zijn allen gericht op communicatie en uiterst geschikt voor mensen die werken met mensen in de dienstensector, zorgverlening, mantelzorg of als vrijwilliger ergens aan het werk zijn.

Zelf een workshop Muziek Ont-Zorgt volgen

De workshop muziek Ont-Zorgt die BartNTrainingen aanbiedt, wordt gegeven door trainer Mariska Pool, uitvoerend en docerend musicus tevens directeur van Stichting De Vrolijke Noot. Zij zal u alles bijbrengen van muziek en leert u hoe muziek en dementie samen tot vooruitgang kunnen zorgen bij dementerende mensen. Deze workshop kan u helpen beter contact te leggen met patiënten, waardoor uw werk en hun leven prettiger wordt.

Bij interesse in de workshop neemt u contact met ons op. U kunt het contactformulier invullen. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op voor meer informatie.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.